Pajštúnsky rínek

Vitajte na Pajštúnskom rínku v Borinke

Aby sa naše deti vybláznili v príjemnom, inšpiratívnom a zdravom prostredí rozhodli sme sa svojpomocne vybudovať verejný, zelený parčík s detským ihriskom,ktorý by slúžil nie len deťom ale aj širokej verejnosti, vrátane turistov. Verejný park sme familiárne nazvali “Pajštúnsky rínek.”

Snažíme sa vytvoriť verejný park so zdravou zeleňou, pôvodnými drevinami a jedlými kríkmi, ktorý bude korešpondovať s faunou a flórou Malých Karpát. Na Pajštúnskom rínku postupne od roku 2010 pribúdajú hojdačky, šmykľavka s preliezkou, pieskovisko, altánok, prevažovačky, sochy vytesané do torza starých orechov, lavičky, stojan na bicykle, vŕbový hrad, hojdacia lavica, pružinové koníky….. Všetky prvky sú z prírodného materiálu s dominanciou dreva. Preferujeme agátového drevo, ktoré je tvrdé a “poteší” aj ďalšie generácie detí.

Slávnostné strihanie pásky (medzi deťmi je na foto Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis a aj Mons. Felix Mikula so starostom)

Verejný park v Borinke “Pajštúsky rínek” budujeme z vlastnej iniciatívy občanov a na báze dobrovoľnosti prostredníctvom malých, komunitných grantov a dobrých ľudí, ktorých nadchla myšlienka originálneho, detského ihriska v našej obci.

Brigádnicky sme odpracovali množstvo hodín. Niektoré prvky sme vytvorili svojpomocne /napríklad podlahu v altánku/, väčšie sme zadali certifikovaným firmám na splnenie európskych bezpečnostných noriem.

Ako je to so starostlivosťou o park?

Pajštúnsky rínek – verejný park v Borinke – budujeme svojpomocne prostredníctvom dobrovoľníkov a sponzorských grantov. Park sa nachádza  na obecnom pozemku a teda všetok mobiliár, ktorý sa nám doposiaľ podarilo zabezpečiť, sa stáva majetkom Borinky. Obec je zodpovedná  za údržbu areálu. Teda pravidelné kosenie a pod.

Odovzdávanie rínku starostovi

Kde sa v Borinke nacháza Pajštúnsky rínek?

Priamo v centre obce, oproti obecnému úradu, stojí Domov pre imobilných seniorov Gerion. Obíďte budovou Gerionu, miniete potraviny a ste na „Pajštúnskom rínku“.

Rínok v Borinke (mapa s jeho poziciou)

Rínek v Borinke

Prvky na rínku

Kolotoč sa deťom veľmi páčil, ako môžeme vidieť na týchto fotkách:

 

 

 

 

 

 

Hrad so šmýkačkou, pružinoví koníci, hrazdy, kolotoč, pníky na koordináciu, piškvorky, altánok a odpadkový kôš je práca Petra Trubíniho (www.preliezka.sk)

Paštúnsky rínek – Nadácia Ekopolis, 2010

V roku 2010 sme získali grant na vybudovanie verejného priestoru v našej obci pod číslom 25. je Borinka: http://www.priestory.sk/about/project-overview.html.

Priestor bol odovzdaný do užívania obce 04.12.2010: http://www.ekopolis.sk/novinky/344-v-roku-2010-boli-vdaka-program.html, práce a investovanie budú však pokračovať aj v ďalších etapách.

O úspešnosti nášho projektu svedčí i fakt, že nás pozvali na školenie nových grantistov: http://www.ekopolis.sk/novinky/353-trening-o-planovani-verejnych-.html.

Kto z majstrov stojí za podobou Pajštúnskeho rínka?

Koncepciu ihriska a rozmiestnenie prvkov navrhla Ing.arch. Jana Macinská.

Pieskovisko Drak, prevažovačku Dráčik, hojdaciu lavicu a reťazové hojdačky spravila partia umeleckého tesára Mira Čárskeho. Ten je aj autorom sochy rytiera Sv. Ladislava.

Hrad so šmýkačkou, pružinoví koníci, altánok a odpadkový kôš je práca Petra Trubíniho (www.preliezka.sk)

Sochu Zakliata princezná vytvoril mladý, akademický sochár Peter Rusina

Podlahu v altánku spravili Ondrej Topoľský, Ondrej Strižko, Tomáš Kušík

Vŕbový labyrint založil Róbert Škoda

Ďakujeme za koordináciu dobrovoľníckych aktivít, chystanie občerstvenia na brigády, komunikáciu s médiami, písanie tlačových správ a projektov, organizáciu komunitných akcií na oživenie priestoru našim borinským žienkam Petre Strižkovej, Gabike Topoľskej, Ľube Tomášikovej, Milici Pálfyovej, Adriane Kušíkovej a iným.

Ale najmä ďakujeme všetkým vám, ktorí ste kopali jamy na osadenie preliezok, natierali mobiliár, založili bylinkovú špirálu, opravili lavičky, starali sa o zeleň, spravili nevyhnutné terénne úpravy, čistili areál a spravili kóooopec ďalších “na oko” drobností, bez ktorých by nebolo výsledku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *