Trampolína – či bude či nebude?

“Teta, teta, kedy postavíte trampolínu?” pýtali sa ma už viaceré deti. Potvorky malé, ani im nenapadlo opýtať sa kedy ju POSTAVÍME spoločne. Nuž trampolínu z roka 2011 určite nepostavíme. Chuderka úbohá je po nej. Definitívne. Keď sme ju v apríli 2011 osádzali vedeli sme, že bude odolávať veľkému útoku našich detí. Veď na to aj bola určená aby sa na nej bábätká, deti, tínedžeri aj dospelí do sýtosti vybláznili. Ale ani vo sne nám nenapadlo,že po pol roku pôjde do kontajnera. Áno, vydržala len pol roka. Od apríla od októbra. A to len silou vôle. Pritom to bola veľmi kvalitná a aj dosť drahá trampolína určená do exteriéru. Bola minimálne o triedu vyššie ako modely rodinných trampolín, ktoré môžeme vidieť v každej druhej záhrade.

Trampolína nám priniesla veľa radosti. Malé deti sa na nej učili držať rovnováhu a opatrne skúšali krôčky. Starší sa predvádzali parádnymi skokmi ako aj obdivuhodnými saltami. Dospelí odhodili zábrany a perfektne sa na nej odreagovali. Trampolína bola jednoznačne hitom Pajštúnskeho rínka. Skákať na ňu chodili aj tí, ktorí majú svoje súkromné trampolíny v záhrade. Veď v partii je zábava lepšia.

Poškodená trampolína

Poškodenie trampošky bolo natoľko závažné, že inde ako v odpade ani skončiť nemohla. Nebola to pritom chyba výrobku. Už po pár týždňoch používania ktosi natrhol sieť. Z malej diery bola samozrejme okamžite diera veľká. Ale to by nebolo také strašné. Dalo sa to očakávať keďže trampolína bola na verejnom, otvorenom a nestráženom priestranstve. Horšie je, že na konci sezóny boli povytrhávané struny a úplne neuveriteľne poškodená plocha na skákanie. A viete čím? Cigaretovými ohorkami! Normálne tá čierna guma bola na viacerých miestach prepálená. Poviete si, veď je to spotrebný tovar. Výrobcovia a predajcovia trampolín s tým aj rátajú. Jedna sa zničí, druhá sa kúpi. A sme doma – KÚPI SA.

Diery v trampolíne

Trampoška z pred dvoch rokov bola krásnym sponzorským darom. Deťom ju venovala jedna srdečná rodina z Borinky. Veľmi sa jej totiž zapáčila myšlienka pomocou dobrovoľnej práce a osobného nasadenia vybudovať chýbajúce, verejné detské ihrisko. Susedia, poviem vám úprimne, vždy keď som niekoho z tej štedrej rodiny stretla, hanbila som sa ako pes.

Poškodené okraje

Rozoberanie trampolíny

O žalostnom stave trampolíny z ich strany diskrétne nepadlo ani slovo ale aj tak som na nich videla, že ich to mrzí. Je naivné si myslieť, že návštevníci trampolíny ju budú používať s prehnaným rešpektom. Ale základné pravidlá hry, ktoré boli jasne napísané – teda maximálna hmotnosť záťaže 120 kg – sa akceptovať musia. Inak je to vandalizmus.

Rozoberanie trampolíny

Nie je zvykom aby trampolína bola na otvorenom, verejnom priestranstve. Ja osobne som sa s veľkorysosťou, akú sme prejavili v Borinke, inde nestretla. Cezpoľní náhodní návštevníci Pajštúnskeho rínka boli milo prekvapení, že v našej obci je verejne prístupná trampoška. Bola chyba, že sme ju tam dali? Mohli sme jej rýchlu devastáciu očakávať? Ale veď drvivá väčšina detí z nej mala radosť a skákala na nej podľa pravidiel. Nuž čo už. Je po nej. Otázka znie – čo bude ďalej? Nahradiť ju novou alebo niečím úplne iným alebo ničím?

Rozoberanie spodku trampolíny

Úprimne, dosť sme sa na túto tému medzi “aktivistami” Pajštúnskeho rínka hádali. Jedni tvrdili:”Nezaslúžia si novú, nič si nevážia, decká sú zvyknuté, že prídu na hotové.” Iní oponovali:” Ale veď väčšina detí je slušná a tí by nemali trpieť za vandalov”. Napokon sme sa zhodli, že druhá šanca je prejav ľudskosti. Dajme teda deťom ešte šancu, teraz už POSLEDNÚ, keď ju zničia, nebudú mať. Záleží len na nich dokedy budú môcť skákať. druhá šanca áno. Ale tretia už definitívne nie! Občianske združenie Pajštún dostalo v minulom období od svojich sympatizantov 2 percentá z dane. Vrúcne za ne ďakujeme. Z peňazí sme teda verejnú trampolínu pre “naše poklady” kúpili. Trampolínu však plánujeme osadiť až po dokončení areálu detského ihriska. Ako všetci dobre vieme, Pajštúnsky rínek má krásne a originálne preliezačky. Treba ešte doplniť plánované prvky, na ktoré sme získali z grantov financie. Ideme už do finále. Potom nasleduje definitívne upraviť terén a vysiať trávu. Bolo by vhodné ešte predtým spraviť oplotenie areálu a osadenie vstupnej brány. Keď bude mať ihrisko plot, bránu a návštevný poriadok, potom konečne dostane punc serióznosti. A azda bude aj viac rešpektované. Takže trampolína bude. Ale kedy bude?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *